Какво е CDN свързаемост

Какво е CDN свързаемост

Какво е CDN свързаемост?

Мрежата за доставка на съдържание (CDN) се отнася до географски разпределена група сървъри, които работят заедно, за да осигурят бърза доставка на интернет съдържание. CDN позволява бърз трансфер на активи, необходими за зареждане на интернет съдържание, включително HTML страници, javascript файлове, стилове, изображения и видео. Популярността на услугите на CDN продължава да нараства и днес по-голямата част от уеб трафика се обслужва чрез CDN, включително трафик от големи сайтове като Facebook, Netflix и Amazon.

Правилно конфигурираният CDN може също да помогне за защитата на уебсайтове от някои обичайни злонамерени атаки, като например атаки с DDOS (Distributed Denial of Service).

Дали CDN е същото като уеб хост?

Докато CDN не хоства съдържание и не може да замени необходимостта от подходящ уеб хостинг, то помага за кеширане на съдържанието в мрежата, което подобрява ефективността на уебсайта. Много уебсайтове се борят да задоволят нуждите си от традиционните хостинг услуги, поради което избират CDN. Чрез използване на кеширане, за да се намали трафика и капацитета на хостинга, помагайки да се предотвратят прекъсвания в обслужването и подобряване на сигурността, CDN са популярен избор за облекчаване на някои от основните точки на проблеми със скоростта, които идват с традиционния уеб хостинг.

Какви са ползите от използването на CDN?

Въпреки че ползите от използването на CDN варират в зависимост от размера и нуждите на интернет проекта ви, основните ползи за повечето потребители могат да бъдат разбити на 4 различни компонента:

1. Подобряване на времето за зареждане на уебсайта – Чрез разпространение на съдържание, по-близко до посетителите на уебсайта, като се използва близък CDN сървър (наред с други оптимизации), посетителите изпитват по-бързо време за зареждане на страницата. Тъй като посетителите са по-склонни да кликнат настрани от сайт с бавно зареждане, CDN може да намали процента на отпадане и да увеличи времето, което хората прекарват в сайта. С други думи, един по-бърз уебсайт означава, че повече посетители ще останат и ще стоят по-дълго.

2.Намаляване на разходите за трафик – Разходите за потребление на трафик за хостинг на уебсайтове са основен разход за собствениците на уебсайтовете. Чрез кеширане и други оптимизации, CDN свързаемостта може да намали количеството данни, които трябва да предоставят сървърите на хостинг доставчика ви, като по този начин намаляват разходите за хостинг за собствениците на уебсайтове.

3.Увеличаване на наличността и излишното съдържание – големи количества трафик или хардуерни проблеми могат да прекъснат нормалната функция на уебсайта. Благодарение на техния разпределен трафик, CDN може да се справи с повече трафик и да издържи хардуерен отказ по-добре от много сървъри.

4.Подобряване на сигурността на уебсайта – CDN може да подобри сигурността чрез предоставяне на DDoS защита, подобрения на сертификатите за сигурност и други оптимизации.

Как работи CDN?

В основата си CDN е мрежа от сървъри, свързани помежду си с цел да доставят съдържание възможно най-бързо, евтино, надеждно и сигурно. За да се подобри скоростта и свързаността, CDN ще постави сървърите в обменните точки между различни мрежи. Тези точки за интернет обмен (IXP) са основните места, където се свързват различни доставчици на интернет, за да си предоставят взаимно достъп до трафик, който произхожда от техните различни мрежи. Като има връзка с тези високоскоростни и силно взаимосвързани места, доставчикът на CDN е в състояние да намали разходите и времето за транзит при високоскоростната доставка на данни.

Latency – Как CDN подобрява времето за зареждане на уебсайта?

Когато става въпрос за уебсайтове, зареждащи съдържание, потребителите бързо се отказват, докато сайтът се забавя. Услугите на CDN могат да помогнат за намаляване на времето за зареждане по следните начини:

1.Глобално разпределеният характер на CDN означава намаляване на разстоянието между потребителите и ресурсите на уебсайта. Вместо да се налага да се свързвате със сървъра на който е качен уебсайта, CDN позволява на потребителите да се свързват с географски по-близък център за данни. По-малко време за пътуване означава по-бързо обслужване.

2.Оптимизацията на хардуера и софтуера, като например ефективно балансиране на натоварването, трафика и хардуера на сървъра, може да помогне за по-бързото достигане до потребителя.

3.CDN-ите могат да намалят количеството данни, които се прехвърлят, като намаляват размера на файловете, като използват тактики, като компресия на файлове. По-малките размери на файловете означават по-бързо зареждане.

4.CDN-ите могат също така да ускорят сайтовете, които използват TLS / SSL сертификати, като оптимизират повторното използване на връзката и позволяват фал старт на TLS.

Надеждност и съкращения – Как една CDN поддържа уебсайт винаги онлайн?

Uptime-а е критичен момент за всеки, който има проект в Интернет. Хардуерните повреди и нарастването на трафика, в резултат на злонамерени атаки или просто повишаване на популярността, имат потенциала да свалят уеб сървъра и да попречат на потребителите да имат достъп до сайта или услугата. Добре конфигурираният CDN има няколко функции, които ще намалят времето на уеб сайта ви, в който може да бъде офлайн:

1.Балансирането на натоварването разпределя мрежовия трафик равномерно на няколко сървъра, което улеснява мащабното ускоряване на трафика.

2.Интелигентнoто аварийно възстановяване осигурява непрекъсната услуга, дори ако един или повече сървъри на CDN престанат да работят поради неизправност в хардуера; аварийното възстановяване може да преразпредели трафика към другите оперативни сървъри.

3.В случай, че целият център за данни има технически проблеми, маршрутизацията прехвърля трафика към друг наличен център за данни, като гарантира, че няма да се загуби достъпа до уебсайта.

Касидиан предлага CDN свързаемост съвместно с Cloudflare на своите партньори

Leave a Reply